Takvim Gazetesi

 

Türk mühendisler, ray üzerindeki kırık, çatlak ve hasarları titreşim yoluyla uzaktan algılayabilen sistem geliştirdi…

Enekom tasarından geliştirilen sistem, ray üzerindeki kırık, çatlak ve hasarları titreşim yoluyla uzaktan, otomatik ve önceden algılayabiliyor.

Halihazırda dünyada en yaygın olarak bilinen ve kullanılan ray kırığı algılama yöntemi olan ray devreleri, ray üzerindeki elektriksel devamlılık prensibiyle çalışmaktadır. Ancak rayın aynı zamanda bir geri dönüş akım hattı olarak da kullanılması nedeniyle bu yöntem ciddi algısal yanılmalara neden olabiliyor.

RailAcoustic

NASILÇALIŞIYOR?
ODTÜ Teknokent’te bulunan  Enekom firması, bu alandaki ihtiyaca cevap vermek ve yerli bir çözüm üretmek amacıyla “Ray Kırığı ve Çatlağını Uzaktan Yansıma Yöntemiyle Algılayan Sistem” (Broken Rail Detection System) geliştirdi.

RailAcoustic, ray üzerinde belirli bir frekansta oluşturulan titreşimin, biri uzakta olmak üzere 2 noktadan algılanması prensibiyle çalışıyor.

Tamamen elektromekanik yöntemle çalışan sistem, bir taraftan raya titreşim enjekte edildikten sonra eş zamanlı olarak diğer bir noktadan bu titreşim sinyali okunuyor. Sağlam ray ile kırık,  belirli bir düzeyde çatlak taşıyan veya hasarlı rayın iki nokta arasında taşıdığı titreşim sinyal seviyeleri arasındaki fark ve hatalı bölgeden yansıyarak geri gelen sinyal, sistemin hassas algılama elektroniği tarafından algılanıp işleniyor ve sonuç fiber optik iletişim hattı üzerinden kontrol merkezine taşınıyor.

Her 2 kilometrede bir kurulan titreşim uygulama ve algılama modülleriyle donatılan hat üzerinde, istenilen zaman aralıklarıyla uzaktan ölçüm yapılabiliyor. Kontrol merkezinde değerlendirilmeye tabi tutulan sinyaller hasar durumunda alarm ile uyarı vermektedir.

ANKARA-KONYA HATTINDA

UYGULANDI
Ankara-Konya Hızlı Tren Hattı üzerinde ilk seviye sistem performans testleri başarıyla tamamlanan özgün sistemde, raylarda kırık veya çatlak olup olmadığı güvenli şekilde algılanabiliyor ve bu bilgi kontrol merkezine fiber optik tabanlı bir iletişim sistemi üzerinden ulaştırılıyor.

 

DÜNYADA RAİLACOUSTİC

Enekom Genel Müdürü Haluk Gökmen, RailAcoustic’in birçok ülkede patent işlemlerinin sonuçlandığını ve koruma altına alındığını bildirdi. Gökmen, “Patentlerle dünyada bunu yapan tek kuruluş olarak kendimizi güvenceye aldık” dedi.

 

Gökmen, RailAcoustic Hindistan, Avusturalya, Çin, Güney Kore, Hollanda, İngiltere ve Japonya’dan ilgi gördüğünü ve bazı ülkelerde uygulama fazına geldiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Takvim Gazetesi